Werken#02

Voor de serie KUS.SEN #roesjniki vormen de rituele doeken uit Oekraïne het uitgangspunt. Digitaal bewerkte afbeeldingen van bloem- en bladmotieven, van zowel geborduurde- als telpatroonvormen, zijn afgedrukt op oude linnen stoffen. Het symbolische roosmotief en de teksten zijn geborduurd met wollen en katoenen garens in de traditionele kleuren rood en zwart.

Een door nalatenschap verkregen oefenlap uit de 40er jaren is aanleiding tot het maken van een textielbewerkings-album. De maakster vervaardigde deze voor het behalen van diploma’s voor costumière in opdracht van ENSAID Modevakscholen.

De met zorg gemaakte stofversieringen zijn de moeite waard om te bewaren. Door hergebruik van geselecteerde oefenstukken wordt de kunst van het maken van weleer gekoesterd. Met het gebruik van digitale bewerkingen toon ik de snelheid van vergankelijkheid. Omdat de achterkant van de geselecteerde oefenstukken óók mooie beelden oplevert, zijn deze deels met sheets bedekt. Een ander deel is bewerkt met tekst, voor zover terug te vinden in het Leerboek voor Garneeren en Afwerken. Op de aangeknoopte labels zijn de toegepaste technieken beschreven; in een mix van digitale tekst en bewerkt letterpatroon.

Een geborduurde lap met afbeeldingen van klederdrachten, een ontwerp uit het begin van de 70er jaren, was inzet tot transformatie. De keurig in kruissteek verwerkte plaatjes zijn uitgesneden en op een ondergrond van digitaal bewerkte atlaskaarten bevestigd. Per relevante provincie is de betreffende streekdracht gerangschikt naar de plaats van het oorspronkelijk dragen ervan. Typerende informatie over de klederdrachten is machinaal geborduurd op de achterkant van de leporello. De omslag en bladen worden gedragen door het gebruik van oud atlaspapier.

Uit interesse voor het oude ambacht werd de vakopleiding Staphorster Stipwerk gevolgd. In het te vervaardigen werk wordt inspiratie gehaald uit de authentieke motieven en kleuren. In deze codes is een serie sjaals bedrukt. Het stipwerk is uitgevoerd op wollen mousseline en zijde.[1]


[1] De sjaals zijn te koop @ Etsy.com/AttsStuff of via Contact

Translate »