Werken#03

Tijdens de verbouw van het huis kwamen oude lagen behang tevoorschijn. De verweerde en afgescheurde papieren vormen een mooie onderlaag dat uitnodigde om te bewerken. De met kruissteek geborduurde florale vormen zijn ontleend aan merklap motieven of oude borduurpatronen. Er is met restanten linnen, katoenen en/of wollen garens gewerkt.

Een verzameling oude boekjes met borduurpatronen zijn de basis om op verder te borduren. De ontwerpen in telpatronen zijn doorgaans bedoeld om in kruissteek op stof uit te werken. In plaats van het gebruik van aftelbare stof, wordt een digitaal bewerkte afbeelding op papier afgedrukt. Omdat ‘het zo hoorde’ is met wollen garens of katoen mouliné geborduurd.

Een te groot onaf geschilderd aquarel werd in delen gescheurd. Hierdoor ontstonden drie vernieuwde composities. Met vooroorlogse zijde garens en/of katoenen splijtgarens kwamen geborduurde bloemstillevens tot bloei.

Uit een kant-gehaakte kleedje werden verschillende bloemmotieven geknipt. Deze zijn bewerkt met textielkrijt en tot kleine boeketjes samengesteld. De bloemen rusten op een bed van een met roest bewerkt gehaakt kleedje, in een aardewerk dubbelvaasje.

Versleten antieke kleedjes dienen als ondergrond voor een serie knopenkettingen. De knopen zijn een verzameling van verschillende materialen, zoals hoorn, been, parelmoer, porselein, kunststof (zgn. wasknopen).  De naar materiaal gerangschikte knopen zijn geregen aan zijdelint of  garens van katoen en linnen[1]. De losse onderdelen vormen met een kinderpaspop een geheel als installatie.


[1] De knopenkettingen zijn te koop @ Etsy.com/AttsStuff of via Contact

Een collectie kinderkleding, gemaakt in begin negentiger jaren, is bewaard gebleven en komt af en toe ‘uit de oude doos’. Bij het ontwerpen werd de inspiratie gehaald uit vormen en motieven van klederdrachten. Ook werden de daaraan ontleende textiele technieken toegepast, zoals in de breisels.  De drift om te verzamelen werd gebruikt in het ontwikkelen van dessins en omgezet in min of meer functionele kledingonderdelen.

In dit studie object werd gebruik gemaakt van verzamelde kartonnen dozen. Deze zijn verknipt en versneden, vervolgens gescheurd en geverfd. En handmatig of machinaal aan elkaar genaaid, waardoor een flexibele vorm ontstond.

Translate »